Elektronika górą, czyli czemu lepszy piekarnik na prąd niż na gaz
Piekarniki na gaz odchodzą do lamusa przy nowoczesnych rozwiązaniach, wygodzie oraz funkcjonalności współczesnych konstrukcji elektronicznych czyli pieców na prąd. Są one o wiele praktyczniejsze, a przy tym również znakomicie sprawdzają się w wielorakich czynnościach jednocześnie – podgrzewaniu, pieczeniu w tym na różnych poziomach i w różnych temperaturach, jak również i nawet radzą sobie w gotowaniu na parze.
Elektronika w wydaniu piekarnika na prąd jest strzałem w dziesiątkę dla osób zapracowanych, niemających czasu na codzienne godzinne stanie w kuchni tylko po to aby odpowiednio przygotować sprzęt kuchenny do dalszej pracy. Pomyślmy, ile czasu zajmuje nagrzanie do właściwej temperatury piekarnika gazowego, a ile elektrycznego- przecież inwestycja w starej daty model urządzenia do pieczenia to zwykła strata pieniędzy. W piekarniku elektrycznym na pewno będzie nam wygodniej, a praca pójdzie szybciej, sprawniej oraz bez większych trudności związanych na przykład z tym, że w przepisie była podana inna temperatura niż ostatecznie wybraliśmy, czy że mimo trzymania się wiernie sprawdzonej receptury, danie nie wyszło.
Piekarniki elektryczne mają mnóstwo dodatkowych funkcji do jakich zalicza się przykładowo termoobieg, albo możliwość pieczenia na różnych temperaturach w jednym czasie. To znacząco przyspiesza pracę. Ponadto nie zapominajmy także o równie przydatnej funkcji jaką jest opcja termosondy czy pyroliza bądź kataliza umożliwiające samoistne czyszczenie się piekarników, o czym raczej mogą tylko pomarzyć właściciele piekarników gazowych.
Autor artykułu: